جای خالی تئاتر در مدارس مازندران

شهرام سوادکوهی-واژه روز: خیلی دور نیست زمانی که در هر مدرسه به مناسبتهای مختلف به ویژه دهه فجر نمایشهایی با حضور خود دانشآموزان برگزار میشد. تقریبا تا 15 سال پیش تئاتر در مدارس رونق خوبی داشت یا اگر هم رونق نداشت به آن توجه میشد. تعدادی از دانشآموزان علاقهمند به تئاتر با راهنمایی آموزگار هنر یا پرورشی نمایشنامهای معمولی را در اختیار میگرفتند و بدون اینکه آگاهی چندانی از هنر نمایش داشته باشند، با کمترین امکانات تئاتری را روی صحنه میبردند که معمولا هم مورد توجه هممدرسهایها و خانوادهها قرار میگرفت.
اما حالا چندین سال است که تئاتر به طور تقریبا گستردهای از کلاسهای درس خارج شده و در محافل دانشآموزی مورد توجه قرار نمیگیرد. هنری که زمانی جشنوارههای دانشآموزی آن در سراسر کشور مورد توجه قرار داشت، به خاطر برخی سادهانگاریها و بیتوجهیها از مهمترین مرکز آموزش و استعدادیابی فاصله گرفت تا امروز هم دانشآموزان از این هنر دور باشند و هم تئاتر پشتوانهای قوی را از دست داده باشد.
البته این چالش و فرصتسوزی صرفا مربوط به مازندران نیست و تمام استانهای کشور تا حد زیادی به این وضعیت دچار شدهاند. اما مازندران از نظر اهل فن یکی از استانهای مستعد تئاتر است و در بین استانهای صدرنشین از نظر تعداد دانشآموختگان تئاتر قرار دارد. رد پای نوجوانان مازندرانی را در گروه های مختلف تئاتر استان هم میتوان دید. در کنار همه اینها از فعالیت پررنگ هنرمندان نوجوان مازندرانی در جشنوارههای تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و میزبانی مازندران از این جشنواره هم میتوان یاد کرد. دانشآموزان مازندرانی در جشنواره های مختلف اعم از تئاتر عروسکی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان چه در مرحله استانی و چه در مرحله کشوری نشان دادند که سرشار از ایدههای ناب تئاتری هستند و فقط کافی است که مورد توجه و راهنمایی قرار گیرند. اسفند 1396 نیز که آموزش و پرورش قائمشهر جشنواره شهرستانی تئاتر دانش آموزی را برگزار کرده بود، 53 گروه نمایشی از مدارس مختلف در این جشنواره شهرستانی روی صحنه رفتند که نشان دهنده ظرفیت بالای تئاتر در مدارس مازندران است.
برگزاری یک جشنواره تئاتر دانشآموزی در استانی که حرفهای نگفته زیادی در تئاتر دارد، انتظار زیاد خیلی و بزرگی نیست. علاوه بر اینکه تئاتر میتواند به عنوان یک ابزار کمکآموزشی در مدارس مورد استفاده قرار گیرد، چنین جشنوارهای میتواند یک جریان فرهنگی و هنری را در مدارس استان رقم بزند. جشنوارهای که شکی نیست برگزاری آن با توجه به امکانات موجود در آموزش و پرورش و مدارس استان هزینه چندانی هم نخواهد داشت و بخش عمده برگزاری آن مستلزم هماهنگی و برنامهریزی است. اتفاقا این جشنواره میتواند از بسیاری از جشنوارهها خروجی بیشتر و بهتری داشته باشد. به کار بردن نگاه استعدادیابی در این جشنواره میتواند چهرههای خوبی را به آینده تئاتر مازندران معرفی کند. اتفاقی که برای رقم خوردن آن انجمن هنرهای نمایشی، آموزش و پرورش، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و کانون پرورش فکری باید دست به کار شوند.
