- مازندران - کتاب«دسر کتن» تالیف مهدی قلی زاده منتشر شد

کتاب«دسر کتن» تالیف مهدی قلی زاده منتشر شد

تاریخ 28 مهر 1400 ساعت 12:26:01
منبع: واژه‌روز
کد خبر: 001374
«مهدی قلی زاده»، نوازده ومدرس سازهای کوبه ای کتاب خود را در زمینه سازهای دسرکتن یا نقاره مازندران که سازهای بومی است منتشر کرد.
کتاب«دسر کتن» تالیف مهدی قلی زاده منتشر شد

واژه‌روز، «مهدی قلی زاده»، نوازنده و مدرس سازهای کوبه ای از کودکی در خانواده با ساز تمبک و دف آشنا شد علاقه وافر وی به سازهای کوبه ای سبب شد تا سازهای مختلف کوبه ای را فرا بگیرد.‌ در نوجوانی علاقه اش به سازهای پرکاشن سبب شد تا یادگیری آنها را نزد استاد همایون نصیری و طبلا را نزد استاد درشن آنند و دوره های تکمیلی  را نزد استاد حکیم لودین فراگیرد‌. بدلیل آشنایی با انواع سازهای کوبه ای در سبک های مختلفی کنسرت اجرا و آلبوم ضبط نمود. همزمان به تدریس این سازها در آموزشگاه های موسیقی استان مازندران و شهر تهران پرداخته و نیز مدیریت موسسه فرهنگی هنری روماک صدا را بعهده دارد. وی بنیانگذار و  دبیر اولین جشنواره سازهای کوبه ای( کاسپین کوبان)می‌باشد. هچنین بعنوان  آرتیست کاخن کمپانی اسپانیایی آل آندلوس در ایران در سال ۱۳۹۷ برگزیده شد.در کنار همه این فعالیت های هنری، از فرا گیری موسیقی بومی زادگاهش مازندران نیز غافل نبوده است و علاقه دیرینش به این موسیقی سبب شد تا نواختن ساز دسرکتن (نقاره مازندران ) را نیز بیاموزد.‌ دسرکتن ساز کوبه ای فولک مازندران می‌باشد.

مهدی قلی زاده ، نوازنده و مدرس سازهای کوبه ای در خصوص تالیف این کتاب گفت: دسرکتن یا نقاره مازندران از سازهای بومی است که از قدیم در جشنها و عروسی ها و یا مسابقات کشتی محلی لوچو بکار میرفت و نیز در برخی کارها همچون شکار . در  دوران جدید، استاد احمد محسن پور دسرکتن را در سازبندی گروه نوازی موسیقی مازندران بکار گرفت.  از معدود نوازندگان این ساز، طی چند دهه اخیر با حضور در جشنواره های موسیقی فولک کشوری و استانی باعث معرفی بیشتر آن شدند و هنرمندان و پژوهشگران نیز برای احیا و ثبت این ساز بومی تلاشها کردند. مجموعه این اتفاقات، رفته رفته سبب اقبال جوانان به سمت ساز دسرکتن شد، چنانکه در چند سال اخیر نوازندگان جوان با انگیزه و مستعدی تربیت شدند که با پیگیری راه پیشکسوتان و درگذشتگان، چراغ این راه را روشن گذاشتند. با این همه، هنوز منابع مکتوب رپرتوار و کلاسه بندی شده برای آموزش صحیح ساز دسرکتن به ثبت نرسیده تا همگان و آیندگان بتوانند به گونه علمی از آن بهره ببرند ، بلکه هر مربی با شیوه ی شخصی خود و بطور سنتی و سینه به سینه مشغول آموزش دادن به هنرجویان است.

این فقر و فقد منابع، برای بنده انگیزه ای شد تا از سالها پیش شروع به نوشتن مجموعه ای برای این ساز کنم. در این راستا با قدیمی ترین منبع میدانی دسرکتن یعنی خانواده ی علیزاده که نسل به نسل و سینه به سینه آن را فراگرفته بودند، بطور مفصل و مبسوط مصاحبه کردم. استاد علی علیزاده از معدود نوازندگان به جا مانده از دسرکتن نوازی قدیم نکات ارزشمندی را در باره تفاوت و تغییر در اجراها، بیان کرده که سعی شده در نت نگاری رپرتوار به آن توجه شود.  بخش اول تاریخچه ای از نقاره در نواحی ایران و رپرتوار نقاره که در مازندران همراه با سرنا نواخته می شود و در بخش دوم چند ترانه فولک در نظر گرفته شده تا نمونه هایی از همراهی دسرکتن در ارکستر نشان داده شود. این قطعات فولک با نوازندگی دسرکتن اینجانب و کمانچه استاد فضل الله دهقان بصورت سی دی در این مجموعه قابل دسترسی می باشد.  انتشار بخش صوتی اثر به عهده موسسه روماک صدا و نشر کتاب به عهد انتشارات آرون می باشد. در آخر از همراهی استاد فضل الله دهقان که در این پژوهش از علم ایشان بهره جستم، قدردانی می نمایم.

Bookmark and Share
نظر شما
پاسخ به:

Your Name Description

Your Email Description

Your Website Description

Your Comment Description

 

Parent Comment Description

وارد نمودن نامو ایمیل اختیاری می‌باشد.
آخرین مطالب
پوستر
عضویت در خبرنامه
logo-samandehi
سامانه جامع رسانه ها