همه برای حفظ زبان تبری مسئولیت داریم

عبدالرضا اتحاد استاد دانشگاه در پاسخ به سئوال واژه روز درباره ارتباط میان پژوهشگران فرهنگ تبری و مراکز آموزشی در استان، گفت:متاسفانه پژوهشگران حوزه فرهنگ تبری ارتباط کمی با مراکز آموزشی دارند، از طرف دیگر دانشگاهها هم در این زمینه فعال نیستند و از تعداد انگشت شماری هم که در این حوزه فعالیت دارند، حمایتی نمیشود.
وی با اشاره به فعالیت «حسین وندادی» یکی از اساتید به نام حوزه ادب و هنر خانه هنرمندان که کتاب 4جلدی زبان تبری در حوزه فرهنگ و هنر استان را به نگارش درآورده است، افزود: این پژوهشگر با هزینه شخصی اقدام به تهیه و چاپ کتاب کرده است که هم اکنون در بخش فروش کتاب دچار مشکل است و حامی ندارد.
رئیس خانه هنرمندان ساری معتقد است پژوهشگران فعال در حوزه فرهنگ و زبان تبری تنها هستند و از حوزه فرهنگ، ادب و هنر به ویژه از سوی دولتیها با بودجه کلان، حمایتی نمیشود؛ درواقع خود هنرمندان دارند از آنان حمایت میکنند تا شاید بتوانند تلاشها و زحمات این افراد را پاسخگو باشند و دلداری بدهند تا آنان بتوانند این راه را ادامه دهند.
وی به سابقه دیرینه فرهنگ تبری به ویژه زبان مازندرانی اشاره کرد و گفت: زبان مازندرانی ریشه در زبان پهلوی دوره اشکانی دارد که زبان و خط پهلوی دوره اشکانی یکی از ریشهدارترین خطوط جهان به حساب میآید که ریشه در خط آرامی و خطوط باستان دارد بنابراین نگاه ساده به زبان تبری و نپرداختن به آن، زیان جبرانناپذیری به فرهنگ و زبان خودمان است که نتیجه آن گرایش به سمت زبان فارسی و آسیب به زبان تبری است.
در حالی که بسیاری از استانها از جمله« آذربایجان» طوری زبان خود را حفظ و ترویج کردهاند که در مدارس به زبان آذری صحبت و در کتابهای شان اهمیت آن را به دانشآموزان توصیه میکنند و خانوادهها به این قضیه حساس هستند و در آن منطقه افرادکمی به فارسی صحبت میکنند.
وی گرامی داشت هفته مازندران را فرصت خوبی برای برگزاری سمینارهای پژوهشی و آموزشی با حضور اساتید استان دانست تا در راستای حفظ و صیانت از زبان مادری قدم مثبتی برداشته شود.
اهمیت توجه رسانهها به مطالبهگری از مسئولین
اتحاد درباره نقش رسانهها در حوزه ترویج فرهنگ تبری، گفت:رسانهها رسالت بزرگی دارند و میتوانند به مبادی فرهنگ و هنر مازندران درباره خطری که زبان تبری را تهدید میکند، اطلاع رسانی کنند.شاید نگاه کردن به مسئله زبان تبری و خطری که تهدیدش میکند، عادی باشد اما باید بدانیم که همه ما مسئول هستیم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: رسانهها که رسالت و مهمترین وظیفهشان اشاعه اخبار درست از فرهنگ، ادب و زمینههای اجتماعی است میتوانند اهمیت حفاظت از زبان تبری، مادری و اشاعه و حمایت از افراد فعال در این حوزه را به مسئولین یادآور شوند که متاسفانه دست اندرکاران فرهنگ و هنر از جمله اداره کل فرهنگ وارشاد، حوزه هنری و سایر حوزهها درگیر مسائل دیگر هستند که در این حوزه کمتر فعالیت میشود.
اتحاد افزود: با توجه به شناختی که از مسئولین این حوزه دارم اگر از آنان خواسته شود، مسلما حمایت میکنند منتها باید بخواهیم، شاید درواقع نخواستن و پیگیری نکردن ما و رسانهها سبب شود که مسائل به فراموشی سپرده شود و به نکاتی که ضروریتر نیست پرداخته شود.
لزوم حمایت از انجمنهای مردم نهاد دارای مجوز
وی در پاسخ به سئوالی درباره نقش انجمنهای مردم نهاد در پرداختن به اهمیت زبان تبری و ترویج آن در جامعه، گفت: در حال حاضر انجمنی فعال در حوزه زبان تبری نمیبینیم، اگر هم باشد کاری انجام نمیدهد که دلیل آن به عدم حمایت از انجمنهای مردم نهاد در مازندران بازمیگردد.
وی با بیان اینکه تعدادی از انجمنهای فرهنگی و ادبی دارای مجوز در شهر ساری هم رها شدند، افزود: اگر به انجمنها مجوز هم ندهند اتفاق خاصی نمیفتد و کسی که قصد فعالیت و عشق کار دارد میتواند فعالیت کند، اما وقتی مجوز میدهند باید حمایت کنند و حتی بودجههایی دارند که میتوانند« نیم تا یک درصد» را به سازمانهای مردم نهاد دهند تا فعالیت کنند.
اتحاد ادامه داد: بسیاری از انجمنهای مردم نهاد به ویژه «خانه هنرمندان ساری»را در طول 2سال فعالیت با کمک دوستان سرپا نگه داشتیم و درباره هزینهها و مسایل اقتصادی دچار مشکل هستیم و میدانیم که اکثر انجمنها به این وضعیت دچار هستند و کسی هم جوابگو نیست.
در صورتی که انجمنها میتوانند بازوی فعال ارگانها و نهادهای فرهنگی و هنری کشور باشند و با این رویکرد سازمانهای مردم نهاد اساسنامهشان نوشته و شکل گرفته، اما حمایت نمیشود.
گفت و گو:نداکلائی
