مهارتهای زناشویی

واژه روز-فاطمه آهنگری بهانی:ازدواجهای سعادتمند بر پایه دوستی عمیق است و دوستی عمیق به معنای احترام گذاشتن به یکدیگر و لذت بردن از مشارکت و همکاری با هم است.
زوجین تمایل دارند یکدیگر را صمیمانه بشناسند آنها به خوبی از علایق ویژگیهای شخصیتی و امیدها و آرزوهای یکدیگر مطلع هستند و همیشه با احترام نسبت به هم برخورد میکنند و این علاقه را در هرفرصتی کوتاه بیان میکنند.
چگونه از مشاجره و دعوا بپرهیزیم
یکی از دشوارترین کارها در روابط زناشویی کنار آمدن با اختلافات و نقطه نظرهای متفاوت است ، وقتی زن و شوهر با هم توافق نداشته باشند بحث آنها به مشاجره میکشد و بعد بیمقدمه جنگ و نزاع شروع میشود، ناگهان گفتوگوی دوستانه به پایان میرسد و آنها به دلخور کردن یکدیگر، سرزنش کردن ،شکایت کردن ، اتهام بستن توقع و شک و تردید روی میآورند.
پیشنهاد میکنم که زن وشوهر از مشاجره با یکدیگر خودداری کنند به جای مشاجره درباره نکات منفی و مثبت موضوع گفت و گو کنید و برای رسیدن به خواستههای خود مذاکره کنید، اما مشاجره را کنار بگذارید و صادقانه و بیپرده خواستههای خود را مطرح کنید.
هنگام مشاجره چه اتفاقی میافتد
همه زوجها لزوما با هم اختلاف نظر پیدا میکنند و اگر اختلاف نظر در حد روشهایی برای
رساندن پیامهای خود از آن استفاده میکنید تولید رنجش نمیکند. توجه داشته باشید بدون درک تفاوتهای میان خود و همسرمان ممکن است ناخواسته تن به مشاجرههایی بدهیم نه تنها همسر بلکه خود مارا رنج بدهد وبه تدریج عشق از میان میمیرد ونابود میشود .
چرا مشاجره تولید رنجش میکند
به جای خود مطلب اغلب طرز گفتار ماست که تولید رنجش میکند .غالبا وقتی مرد احساس میکند که به مبارزه طلبیده میشود خود را محق میداند و در این شرایط مهرو محبت از صحنه خالی میکند مرد نه میداند چه اندازه علاقه خود را از دست داده و نه میداند این روش تا چه اندازه همسرش را رنج میدهد.
در این زمان حتی یک اختلاف عقیده ساده و یک درخواست و توقع پیش پا افتاده به امرونهی در نظر زن مبدل میشود و کاملا طبیعی است که زن حتی در صورت تایید مضمون سخن همسر در برابر او مقاومت به خرج دهد، مردان باید بدانند که اشکال برسر موضوع محتوای صحیح نیست بلکه طرز بیان غیر دوستانه و عاری از محبت اوست که زنش را ناراحت میکند.
چون مردان ناراحتی همسرشان را درک نمیکنند به جای تجدید نظر در طرز صحبت خود به توضیح معانی و مضمون گفتههای خود میپردازند، برای اجتناب از مشاجره باید به خاطر داشت که همسر ما نه به آنچه میگوییم بلکه به طرز ادای مطلب ما اعتراض دارد.
به طرز کلام خود توجه کنید سعی کنید بفهمید که چگونه نیاز آنها را برآورده نمیسازید و پیش از آغاز گفت وگو مجدد خود را محور قرار دهیم و به طرز عمل خود بیندیشیم .
چهار روش که معمولا زوجین از آن برای دوری از رنجش استفاده میکنند
1- جنگیدن .2- فرار. 3- وانمود سازی . 4- تسلیم شدن
جنگیدن : این موضعگیری بیشتر در مردان دیده میشود وقتی گفتوگو غیر دوستانه میشود، بعضیها راه جنگ را انتخاب میکنند وبا سردادن این شعار که بهترین دفاع حمله است حالت تدافعی میگیرند و در نتیجه با سرزنش و داوری و انتقاد مقصر جلوهگر ساختن همسر خود با مشکل خود روبه رومیشوند .صدایشان بلند میشود و حرفهای خشم آلود میزنند، انگیزه اصلی آنها این است که با مرعوب کردن همسر خود به سخنان محبتآمیز برسند و وقتی همسر شسکست میخورد آنها گمان میکنند که برنده شدهاند درحالی که آنها بازندهاند مرعوب کردن همسر از اعتماد در رابطه زناشویی میکاهد.
گریز: این موضعگیری نیز در مردان بیشتر دیده میشود و مردان برای اجتناب از رویارویی ممکن است به غار تنهایی خود پناه ببرند و هرگز از آن خارج نشوند . وضعی مانند جنگ سرد آنها از گفتو گو خودداری میکنند و مسئله ای حل نمیشود.
این رفتار انفعالی- پرخاشگرانه با سکوت کردن موقتی و بازگشت دوباره برای ادامه گفتوگو و حل وفصل مسایل به روشی دوستانه و محبتآمیز تفاوت دارد .
در این موضع گیری زوجین برخلاف کسانی که راه جنگ را انتخاب میکنند و مستقیما همسر خود را آزار میدهند به طور غیر مستقیم با محروم کردن همسر خود از مهر و محبت اسباب رنجش آنان را فراهم میسازند.
وانمودکردن : این موضع گیری بیشتر در زنان دیده میشود در این موضعگیری شخص برای اجتناب ازآسیب دیدن در جریان رویارویی وانمود میکند مسئلهای در میان نیست آنان از بیان صادقانه احساسات خود میترسند و سعی دارند که همه چیز خوب به نظر برسد .
مردها از کلماتی مانند خوب بسیار خوب اشکالی ندارد و غیره را زیاد استفاده میکنند، اما این عبارتها برای مردان مفاهیمی کاملا متفاوت را تداعی مینمایند در نظر مرد خوب است زیرا به تنهایی از عهده انجام آن بر میآیم یا اشکالی ندارد زیرا میدانم چه باید بکنم یا من به آن رسیدگی میکنم و به کمکی احتیاج ندارم اما وقتی زن از این عبارتها استفاده میکند میتواند نشانه آن باشد که سعی دارد از بروز اختلاف یا مشاجره اجتناب کند زن از خواسته خود میگذرد و از خود گذشتگی نشان میدهد مبادا که گرفتار تضاد واختلاف شود .
تسلیم شدن: این موضع گیری نیز بیشتر در زنان دیده میشود در اینجا شخص به جای تندادن به گفت وگو تسلیم میشود اشتباه را به گردن خود میاندازد و میپذیرد که همه مشکلات میان او وهمسرش ناشی از خود اوست .
در کوتاه مدت زن و شوهر ظاهرا یکدیگر را دوست دارند و از رابطه خود حمایت میکنند اما در پایان کار احساس از خود بیگانگی میکنند.
لازم به ذکر است؛فاطمه آهنگری بهانی کارشناس ارشد روانشناسی ومدد کاراجتماعی کلانتری 12 چالوس است.
