- مازندران - استفاده از درختان پهن برگ در صنایع معرق‌کاری

استفاده از درختان پهن برگ در صنایع معرق‌کاری

تاریخ 17 خرداد 1401 ساعت 14:59:02
منبع: واژه‌روز
کد خبر: 001922
از درختان پهن برگ در صنایع معرق‌کاری به دلیل مقاومت بالای چوب و نقش و رنگ فوق‌العاده استفاده می‌شود.

معنوی/ خبرنگار واژه‌روز با خانم پیله کوهی، معرق کارو هنرمند در عرصه صنایع دستی چنین گفت و گو کرد:

علاقه شما به این کار از چه زمانی شروع شد؟

علاقه بنده به این رشته از زمانی شروع شد که در کلاس ‌های فنی و حرفه‌ای در رشته برق(تعمیرات لوازم خانگی) که علاقه خاصی هم به آن رشته داشتم شرکت کردم ودر آن زمان بود که با چوب آشنا شدم و در حد یک تابلو مینیاتور آموزش دیدم که به نظر خودم از لحاظ آموزش کافی نبوده و از طریق مربی خود به یک استاد ماهر معرفی شدم تا بتوانم کارهای بیشتری را یاد بگیرم و من به مدت 3 ماه پی در پی نزد استاد عزیزم آموزش دیدم و معرق را به طور حرفه‌ای آغاز کردم و زمانیکه که نزد استادم مراجعه کردم توصیه‌ای به من داشتند وآن این بود که اگر به این حرفه علاقه داشته باشم آدم موفقی همانند استادم خواهم شد و اگر فقط برای گذراندن زمان در کلاس ها حضور دارم از کلاس خارج شوم ، سختگیری‌ها و آموزش‌های عالی ایشان بود که موجب شد من درزمان کوتاه  4 ماه در سطح یک استاد در رشته معرق فعالیت کنم.

همین جا از استاد عزیزم (مرحوم استاد نصیری) بزرگوار تقدیر و تشکر کنم، روحشان قرین رحمت.

من به مدت 5سال در کنار استاد نصیری فعالیت داشتم دادم و آموزش دیدم بعد ازگذراندن دوره آموزش با حمایت خانواده ، کارگاه خود را افتتاح کردم و الان در حدود 6سال است که با کمک همسرم در همین عرصه و هنر مشغول به کار هستیم.

از چه نوع چوب‌هایی در تولیدات خود استفاده میکنید؟

چوب های مصرفی در کار خراطی و نجاری: در کار معرق و خراطی از چوب‌های جنگلی که برگهای پهن دارند مانند افرا، اوجا، گردو، ممرز، آزاد( که به زبان مازندرانی به آن ازدار می‌گویند، به دلیل استقامت و مقاومت بالا به تیرآهن معروف است)، چوب سرخ دار( چوب بسیار خوشرنگ وخوش نقش است)، راش و ... استفاده می‌شود. از چوب گردو بیشتردر کارهایمان استفاده می‌شود به دلیل مقاومت بالای چوب و همینطور مردم هم چوب گردو را برای نقش و رنگ فوق‌العاده زیبایی که دارد و ظروف زیباتری با آن ساخته می‌شود پر طرفدارتر است و بهترمی‌پسندند.

ازچوب درختانی که برگ های سوزنی دارند مانند کاج به هیچ عنوان در معرق و خراطی استتفاده نمیکنیم چون درختان سوزنی برگ بافت نرمی دارند و برای ساخت ظروف مناسب نیستند.

تنوع گونه های درختی که در صنایع ظروف چوبی استفاده می‌شود زیاد است.

فروش محصولات تولیدی شما به چه صورت است؟

 فروش صنایع تولیدی ما بصورت حضوری و آنلاین از طریق فضای مجازی (اینستاگرام و  واتساپ)، فروشگاه‌های صنایع دستی و نمایشگاه‌های صنایع دستی است .

متاسفانه به دلیل وجود بیماری کرونا طی چندین ماه نمایشگاهی برگزار نشد و در سال جاری برگزار کنندگان نمایشگاه هزینه‌های بسیار زیادی را طلب می‌کنند.

کمی از تجربیات خود درکارهایتان برای ما بگویید.

روزی که من کارگاه خود را افتتاح کردم با یک میزکار، یک اتاق و مقدار کمی چوب شروع به کار کردم، ابزار خاصی هم برای انجام کار نداشتم، یک سال از پس‌اندازم را برای اجاره و مخارج کارگاه خرج کردم اما ناامید نشدم و قوی‌تر از قبل ادامه دادم تا اینکه در اولین نمایشگاه شرکت کردم خدارا شاکرم که از آن زمان در شهر خودم به عنوان یک هنرمند شناخته شدم و توانستم هنرجو پذیرش کنم و با ساخت و طراحی زیاد محصولات فروش خوبی داشته باشم و با پس اندازی که از فروشم داشتم مجددا ابزار موردنیاز کارگاه را تهیه کردم.

فعالیت در زمینه معرق را تا 3 سال بعد هم ادامه دادم تا زمانی‌که مردم و بازار دیگر تمایلی به خرید وسایل تزئینی نداشت و من فعالیتم را در زمینه چوب شروع کردم و به تولیدات آینه‌های چوبی و کارهای نجاری مثل پایه گلدان و یا قاب عکس از این قبیل کارها..

آن زمان که من کار چوبی را شروع کرده بودم ظروف چوبی به تعداد محدود بود و استقبال مردم هم از کار ما خوب بود. و در حال حاضر 3سال در زمینه خراطی فعالیت میکنم و هر روز شاهد پیشرفت و موفقیت بیشتری در خود و کارهایم هستم.

محصولات و صنایعی که تولید میکنیم عبارتنداز معرق، آینه، کنسول‌های رستیک و نجاری(محصولات نجاری مانند تخت ، میز، صندلی و..) اما تولیدات اصلی ما ظروف چوبی، تخته سرو، میزهای رزینی و ... است.

به نظر میرسه در این عرصه با مشکلات و سختی هم روبرو هستید، درسته؟ اگر مشکلی نیست از سختی کارتان بگویید.

بله ، خطرات ناشی از استفاده و کار با دستگاه‌های صنعتی مثل اره، دستگاه‌های خراطی، گرفتن آسم در اثر استفاده از مواد شیمیایی در صنعت نجاری و گرد و غبار ناشی از تراش چوب در خراطی و پرداخت کار می‌باشد.

مشکلات فعالان این حوزه را اگر مایل هستین توضیح بدین؟

مشکلات فعالان این حوزه تهیه چوب اولیه می‌باشد که مجبورند چوب را با قیمت هنگفتی که یک فرشنده می‌دهد تهیه کنند، در صورتی که چوبهایی که منابع طبیعی  و جنگل‌بانی از قاچاق‌چیان می‌گیرند را می‌توانند در اختیار هنرمندان با مبالغ کمتر قرار دهند یا درختانی که بر اثر حوادث طبیعی قطع می‌شوند اجازه دهند که تولیدکنندگان از آن استفاده کنند.

در این عرصه که فعالیت میکنید چه خواسته ای از مسئولان دارید؟

درخواست من از مسئولان برگزار کننده نمایشگاه‌های صنایع دستی و گردشگری این است که بازارچه‌هایی را در اختیار هنرمندان و تولیدکننده‌های صنایع دستی قرار بدهند تا هنرمندان و تولیدکنندگان دیگر دغدغه ای برای فروش محصولات و آثار هنری و صنایع دستی خود نداشته باشند ، و همینطور اگر مشتری بداند که در شهر خودش بازارچه‌هایی برپا می‌شود که چنین صنایعه‌ای بفروش می‌رسد و نیازی نیست برای تهیه‌ی چنین هنری به شهر دیگری رجوع کنند قطعا حضور پررنگ تری خواهند داشت، که این کار هم نوعی حمایت از تولید کننده به حساب می‌آید.

کلام آخر

در آخر می‌خواهم از پدر و مادر عزیزم که در همه زمینه ها به خصوص این حرفه‌ام حامی و مشوق من بودند تشکر کنم، امروزه هرچه که دارم و هستم به خاطر وجود پر خیر و برکت این عزیزان بوه است و همینطور همسرم که پا‌به‌پای من همراهی‌ام میکند و در تمامی مراحل کارم کمک بنده است.

Bookmark and Share
نظر شما
پاسخ به:

Your Name Description

Your Email Description

Your Website Description

Your Comment Description

 

Parent Comment Description

وارد نمودن نامو ایمیل اختیاری می‌باشد.
آخرین مطالب
پوستر
عضویت در خبرنامه
logo-samandehi
سامانه جامع رسانه ها